Josefine Jutman

Q/A - Acne

Fråga: Hej! Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om hur du fick bort din acne, vilka produkter du använde dig av osv. Har själv problem med acne och har ingen aning om vad jag ska göra åt det, har läst om allt från b5 vitaminer, basiron, acnicyl till snigelserum osv, men vet inte vad som är bäst. Har liksom både torra partier i ansiktet men också mycket pormaskar och en del finnar. Skulle vara väldigt uppskattat om du kunde ge tips!

Svar: Absolut! Jag har haft acne i många år (nu har jag endast kvar ett fåtal ärr som jag inom en framtid ska göra något åt också) och det började redan i tredje klass på lågstadiet (fattar ni hur ung man är då??) och det var i pannan de första uppkom. Sedan blev det bättre just inom det området men letade sig istället ner till kindpartiet när jag gick i sjätte klass ungefär. Där har de suttit sedan dess och fram till... I slutet av denna höst? Så, min kamp har varit lååång. Därför har jag provat både det ena och det andra under dessa år, men alltid med samma besvikelse. Men här kan man inte tro att man endast kan reducera acnen genom att bara kladda på något på utsidan, utan mycket måste komma inifrån också. Tyvärr är det väldigt individuellt vad som fungerar, och vad uppkomsten beror på. Acne har nämligen så många olika uppkomstområden. För mig handlade det mesta nog om min psykiska stress och ohälsa som aldrig riktigt försvunnit, och då fick jag "stress-acne". Men nu har det blivit bra mycket tack vare att mitt liv i allmänhet blivit mer stabilt. Åt även under en tid medicin för min acne, Tetraysal hette dem. Huden blev fin medan jag åt dem, men när jag slutade min kur så kom allting tillbaka och det vet jag att många upplevt som tagit dem. Men något jag i alla fall kan tipsa om som inte gör det hela värre, det är att försöka balansera kost, sömn, levnadssätt och förstås hjälpa till med att preppa huden utifrån. 

För att huden ska kunna reparera sig på rätt sätt och vara hälsosam ska man till största delen vara hälsosam själv. Äta bra mat och vitaminer och dricka mycket vatten för att rensa kroppen på "skit". Rökning är alltså inte ett alternativ. Ibland kan det även visas på huden genom att få acneproblem till exempel, om man inte tål eller är överkänslig mot något speciellt, som gluten, laktos eller vad det nu kan vara. Sömnen är också viktig eftersom det är då huden återhämtar sig och repareras. Att röra på sig är också bra för att få igång blodcirkulationen vilket i sig också rensar och kickar igång cellförnyelsen.

När det kommer till produkter så är det också väldigt olika. Jag kan inte säga till en människa att denne ska ha dessa produkter, utan att tittat på huden (jag kan inte bedömma det helt och hållet då heller, eftersom jag inte är någon hudterapeut eller hudläkare) så det man ska göra för att få en sådan rättvis hjälp som möjligt är att gå till en hudspecialist och gå igenom vad du har för hudtyp och vilka produkter som passar just dig. 

Något som också kan vara nämnvärt är att många torkar ut sin hy i ansiktet i hopp om att acnen ska torka ihop och försvinna för att man kanske känner sig fet i ansiktet. Grejen är att oftast (ska inte säga alltid) är det just det som är problemet. Man torkar ut huden, och huden vill då smörja sig själv och söndrar ut fett, och då täpps porerna till och det uppkommer pormaskar och finnar. Så även om man tror sig ha fet hy så kan det i själva verket vara tvärtom. Men som sagt, kolla med en hudspecialist så du vet alldeles säkert. Det är det absolut bästa du kan göra, det är svårt att förstå sig på allt detta utan hjälp från en utbildad. 

Produkterna som hjälpte min hy att jämnas ut var serien exuviance. Det man ska tänka på att det kan ta mellan 2-8 veckor innan huden vant sig vid produkterna och därför får man vara tålmodig när man testar något nytt. I början kan vissa produkter även sätta igång huden så pass mycket att man kan få ett litet uttbrott med acne, men att det sedan lägger sig mer och mer för att till sist bli bättre eller till och med få bort allt det du hade i början. Sedan kan jag starkt rekommendera att gå till en salong och köpa dina produkter, resultatet du får därifrån är något du aldrig kommer få om du köper produkter på apotek eller skönhetsbutiker (kicks m fl). Nämner inte ens varukosthandeln, för det är som att tvätta sig med tvål och det borde alla veta vid det här laget att det är att mörda sin hy. Hehe. Visst, det kostar en slant att lägga ut för produkter hos hudterapeuter på salong eller spa, men det är för att de innehåller ingredienser som inte finns att få tag i om du letar bland produkterna i butiker. Vill man få resultat väldigt gärna så kostar det, finns ingen genväg där. Men jag lovar att det är så värt vartenda öre. Kosta vad det kosta vill ungefär.

Väldigt, väldigt långt inlägg och ändå känns det som jag har tusen mer saker att säga. Det är rena grekiskan att förstå sig på huden, och sin egen. Men mitt bästa tips jag kan ge dig är att gå till en hudspecialist, hudterapeut, hudläkare. Gå till en SHR-berättigad salong, där får du säkert en rätsida på just dina acneproblem. Hoppas du är nöjd med mitt (skithelveteslånga) svar och lycka till! Be patient! 


Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas